Behovet av åtkomlig ledarskap är stort

Jaha, då har jag konsumerat flera artiklar och Youtube-klipp om valet mellan Hillary Clinton och Donald Trump och även i pågående stund med konsekvenser i politisk nivå. Facket kan glädja sig att TTIP-avtalet kommer att sjunka som ett skepp ner i botten, till bedrövelse för de etablerade storföretagen som vill sänka löner och aggressivt lobbar mot politiker som strävar efter att befästa sin position. 

En kohandel som kostar mycket för medborgare med fattiga löner. 
Samtidigt ryker NAFTA-avtalet som kan kosta skjortan för svenska företag i Kanada och Mexico

Amerikanska bilindustrin har investerat 24 miljarder i Mexico, vilket naturligtvis skapar en tröghet i processen.
På Youtube finns både Stephen Colbert Talkshow och även president Barack Obamas tal efter att Donald Trump vann valet.  Det är först vid ca 5:50 i det senaste klippet som de två programmen lämnar den allvarliga diskursen.  

Det är ingen nyhet att vi i Sverige också har fallit in i samma globala fälla som Donald Trump har målat upp. Förtagen flyr till Kina där låga löner och produktionskostnader håller priserna nere men också ger storföretagen som Apple en genväg till att göra stora vinster. 

När det är kris i Europa så flyttar tunga industrin till Kina. Trump menar att det pågår ett frihandelskrig som systematiskt motarbetar den amerikanska drömmen, vilket inte minst märks i lönekuvertet.

I Sverige så är behovet av en tydlig kommunikation mellan de eftersatta grupperna som Fredrik Reinfeldt kallade för utanförskapet och som Stefan Löfven identifierade sig med.

Men fortfarande går stora delar av befolkningen utan arbete. Utdömda av olika mindre eller spekulativa skäl. Dränerade på självkänsla och självförtroende. 

När renoveringar uppstår i miljonprogramsområden ser riskkapitalisterna en möjlighet att tjäna mer pengar. Det skapar naturligtvis oro. De fattiga får flytta till billigare områden som inte är renoverade.

Ja, frågan är hur långt det går att pressa människor? Särskilt i en tid där invandrare från Syrien och Afghanistan kommer att gå förbi kön av samhällsriktade resurser. 

Striden idag är helt klart mellan de etablerade och icke-etablerade i den globala diskursen. Naturligtvis är de etablerade de som tycker minst om Trump medan de icke-etablerade och de som står på dess sida tycker att Trump är deras röst. 

I Sverige har de icke-etablerade ingen röst alls. De bjuda in i värmen och får ta del av brödsmulorna från bordet. Inte vara en del av samhället. Det är naturligtvis helt motbjudande och kommer förr eller senare att brisera i ökade missnöjesröster. 

Bostadsforskare talar om en social katastrof. 

I DN så skriver Martina Lind och Markus Uvell (och Johan Jacobsson) som båda har varit med och utvecklat demokratin på nätet i Sverige att dämpa misstron leder till motsatt effekt. 

Behovet av åtkomlig ledarskap är stort.